virtual_barsa_title_1.gif (5318 bytes)

barsa_biserica.jpg (24251 bytes)Barsa este centrul unei frumoase subzone etnografice a Tarii Zarandului. La casele vechi, prevazute cu pridvor si talpi solide de stejar, se observa acoperisul ascutit, odinioara acoperit cu paie. In camerele de locuit tavanul este podit cu scindura groasa. In camera de la strada este prezenta "ruda" pe care stau atirnate diverse tesaturi (prosoape, masarite, poneve, lipidee). Tesutul si albitul pinzei de cinepa si misir este o traditie mostenita din timpuri vechi.

Costumul popular femeiesc, specific acestei subzone, intruneste perfectiunea autenticitatii. Are aceleasi piese distincte ca si costumul de Sicula, diferentiindu-se doar prin motivele florale si compozitia cromatica. De remarcat ca in aceasta subzona apare renumitul cojoc butincesc. Trecind prin comuna Barsa, trebuie sa mentionam un obicei stravechi numit de localnici "Druscele", o petrecere de prirnavara numai a femeilor casatorite.

barsa_ceramica.jpg (52468 bytes)Un vechi centru de ceramica al unor olari renumiti a dus faima Barsei in toata Valea Crisului. Olarul Faur Teodor, prin maiestria cu care respecta specificul ceramicii de Barsa, a facut ca oalele, olurile si blidele nesmaltuite, de un roz portocaliu, sa ajunga in cele mai renumite muzee din tara si din strainatate.

Imaginea noua a Barsei este dominata de fabrica de caramida in plina activitate. Ne oprim in fata cladirii scolii (nr. 139) ridicate cu 10 ani in urma pe locul celei vechi. Aici se adunau tarani si intelectuali carora li se explicau stirile despre actiunile romanesti aparute in ziarul "Tribuna", condus de Ioan Slavici, in timpul actiunii memorandiste (1892).

 barsa_caminul_cultural.jpg (51825 bytes) barsa_primaria.jpg (53001 bytes)

Virtual Barsa face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Barsa a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


FastCounter by LinkExchange