virtual_gurahont_title_1.gif (6003 bytes)

De la marginea Bontestilor se deschide o frumoasa panorama asupra Gurahontului in care se vad cladirile spitalului, aflat in partea de sus a comunei pe o panta de deal, liceul de cultura generala, fabrica de conserve, etc.

Comuna a avut un trecut istoric zbuciumat. Locuitorii acestei comune, ca si cei din localitatile invecinate, au participat la rascoala din 1784 condusa de Horia si la revolutia burghezo-democratica din 1848 din Transilvania condusa de Avram Iancu, raspunzand cu entuziasm la chemarea prefectului Ioan Buteanu. Pe strada principala se afla cladirea primariei, care in anii 1918-1919 a gazduit Consiliul National Roman comunal, ales de "obstea comunei fara deosebire de lege si nationalitate". La 26 noiembrie in acel an la "Casina" un numar impresionant de peste 5000 de alegatori, adunati din cercul electoral al Iosaselului, au desemnat cei cinci reprezentanti oficiali, pentru Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.

In curtea bisericii ortodoxe, o troita sculptata strajuieste mormintele eroilor care si-au dat viata la Prunisor pentru apararea tarii impotriva invaziei fasciste.

gurahont_monumentul_ion_buteanu.jpg (33293 bytes)Trecand podul peste Crisul Alb, ajungem pe malul nordic in fosta localitate Iosasel, inclusa astazi in Gurahont. Aici se inalta monnumentul lui Ioan Buteanu, ridicat in 1934 si restaurat ulterior. Osemintele eroului inmormantat aici la 1924 au fost transportate in cimitirul de la Tebea si inhumate alaturi de mormantul "Craiului Muntilor". Pe malul nordic al Crisului Alb, nu departe de monument si aprope de sosea se gaseste o salcie despre care s-a transmis din generatie in generatie amintirea faptului ca pe ocraca a acesteia a fost spanzurat, la 23 mai 1849, Ioan Buteanu, prefectul Zarandului, luptator pentru drepturile poporului roman din Transilvania si pentru colaborarea fortelor revolutionare romano-maghiare. El a cazut victima maiorului Hatvani, care prin atacurile sale impotriva motilor condusi de Avram Iancu a ingreunat actiunile de impacare a celor doua tabere.

Pornind spre centrul Iosaselului, la o distanta ce cca 100 m, intalnim un castel, construit in stil neoclasic in prima jumatate a secolului al XIX-lea si care a primit forma actuala dupa 1849.

Importanta istorica a Iosaselului este determinata in mare masura de descoperirile arheologice incepute in anul 1925 in zona din partea de nord a localitatii in special la locurile cu numele de Valea Cremenoasei, Valcele si Zoapar. Aici au fost identificate doua ateliere de cioplire a opalului, unde mesteri ai comunitatilor primitive au facut arme si unelte, cu varfuri de lance, razuitoare, daltite, lame, etc. Obiectele apartin paleoliticului, cele mai multe piese pastrandu-se la muzeele din Arad si Oradea. Cateva obiecte se afla insa si la Scoala din Iosasel.

De la Iosasel-Gurahont pornind in directia nordica, lateral de drumul judetean, pe un drum pietruit, dupa iesirea din Iosasel ni se deschide unul dintre cele mai pitoresti colturi ale judetului Arad: Valea Zimbrului.Aceasta datorita frumusetii si tihnei locuitorilor, puritatii aerului si aspectelor specifice de viata marturie stand casele durate, dupa o straveche randuiala, din barne groase de lemn, alaturi de care se inalta cele noi, zidite dupa un nou obicei din caramida, dealurilor din jur cu paduri dese, care creeaza un fond verde odihnitor, susurul apei pravalite peste pragurile de piatra care fac sa vibreze linistea din jur si sa ramana statornica numai coama muntilor Codru-Moma, spre care inaintand ajungi la intalnirea cu frunzele de laur.

Virtual Gurahont face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Gurahont a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


FastCounter by LinkExchange