virtual_halmagiu_title_1.gif (6460 bytes)

halmagiu_vale.jpg (55926 bytes)Halmagiu are o asezare pitoreasca. Aproape din toate punctele comunei se deschide o minunata priveliste spre munti. Denumirea comunei deriva dupa Nicolae Iorga din cuvantul "holm", ceea ce insemna candva deal sau colina si intradevar, zona joasa a Halmagiului este inconjurata de regiuni muntoase, dealuri, coline, unele atingind o altitudine de aproape 800 m.

Halmagiul este atestat documentar in 1444 si 1451, ca resedinta a unui voievodat romanesc, condus de voievodul Moga. In anul 1450, popa Simion din Halmagiu traducea cele patru evanghelii in limba slavona, una din primele manifestari literare produse in partea de vest a Romaniei. Din aceasta epoca se pastreaza in curtea actualului camin cultural o movila de pamint, unde se pot observa urmele unei vechi biserici bizantine (probabil din sec. XV) ale carei planuri si ruine se puteau distinge bine acum un secol. Biserica, ce poate fi asimilata cu catedrala resedintei voievodale, a fost si un puternic centru cultural.

In evul mediu in Halmagiu a existat si o cetate. Din multe pareri controversate, privind asezarea cetatii din Halmagiu, optam pentru situarea ei pe Dealul Frumos. Cetatea, puternic pilon de aparare a acestor parti in sec. XVI – XVlll, a fost distrusa in anul 1706, in timpul rascoalei antihabsburgice din 1703–1711. In fata cladirii cu nr. 113 se gaseste Piatra Cinzaiului. Potrivit traditiei, pe aceasta piatra se executa pedeapsa corporala aplicata iobagilor, din ordinul "Domeniului". Investit si cu "ius gladii" (dreptul sabiei), scaunul domnesc putea sa pronunte si sentinta capitala. Resedinta domeniului se afla, in sec. XVIII, pe locul actualului camin cultural. In 1764, domeniul trece in mina familiei Bethlen care se instaleaza intr-un nou castel, transformat ulterior in "Birtul Mare", han, statie de postalion etc. Aceasta cladire cu etaj si ziduri groase a gazduit, in decursul timpului, personalitati marcante printre care si pe Avram Iancu. Aici l-a intilnit in 1871 pe Avrarn Iancu, avocatul aradean D. Pascutiu.

In centrul Halmagiului Piata Rasovician, unde se gaseste monumentul lui Avram Iancu, a cunoscut importante evenimente. Inca din 1752 se atesta documentar faimoasele piete ale Halmagiului. Pina azi, tirgul saptaminal se tine simbata cu un mare aflux de populatie. Prin aceasta piata au trecut ostile lui Horia, Closca si Crisan pentru a ataca edificiile domnesti, in primele zile ale lunii noiembrie 1784. Tot aici s-au adunat, potrivit traditiei halmagene, la chemarea prefectului Buteanu, in toamna anului 1848, mii de tarani inarmati pentru a participa la revolutie. Dupa inabusirea ei, la targul din 15 decembrie 1849, a fost arestat la Halmagiu, Avram lancu, de catre catanele imparatesti, eliberat ulterior datorita presiunii maselor.

halmagiu_han.jpg (63367 bytes)Din piata ne indreptam spre cladirea primariei vechi azi Consiliul Popular. Amintim faptul ca dupa 1863 si pana la1876 si aici, sub presiunea maselor, limba oficiala a comunei a devenit cea romana. Tot aici in noiembrie1918 masele au pus capat administratiei austro-ungare. Un interes deosebit pentru arta feudala romaneasca il prezinta biserica ortodoxa din strada Principala nr. 24, dar mai ales biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, situata vizavi. Prima a fost construita dupa 1754, iar ulterior a fost marita. Actualmente exteriorul este in stil dominant baroc. Cea mai importanta valoare artistica o are pictura murala interioara, executata in stil bizantin in anul 1768. Ea este o creatie a pictorilor Radu si Gheorghe, primul venind din Tara Romaneasca. Aceasta pictura, acoperita ulterior cu tencuiala, a fost scoasa la suprafata in 1971. Cealalta biserica a fost construita cu mult inainte de 1700, fiind acordata unitilor la rnijlocul secolului al XVIII-lea. Sub actuala tencuiala, cercetarile recente au descoperit o pictura de tip bizantin, a carei vechime este stabilita de catre unii cercetatori in sec. XII–XIII. Ea provine in mod sigur din perioada inceputurilor picturii feudale romanesti.

La marginea Halmagiului se poate vizita grota de la Bortoci, un tunel sapat in coasta dealului. Tunelul boltit dupa spusele localnicilor, a fost practicabil acum o jumatate de veac pana la o distanta apreciabila, cand doar galeriile laterale erau surpate.

La podul Banesti gasim troita ridicata in amintirea eroilor rascoalei din 1784 si in a unor revolutionari din 1848–1849, executati in acel loc. In catunul Dragusesti vizitam o casa straveche din lemn, care, are o vechime de cel putin 200 ani. Casa se compune dintr-o singura incapere de locuit, fara tinda, fiind asezata pe o fundatie de piatra de rau.

In Halmagiu functioneaza un cor de aproximativ un secol, iar vestitele dansuri populare cu "tarinile" lor specifice, aduc nota lor moteasca in folclorul local. Un renume il au tirgurile traditionale ale Halmagiului ("al Sarutului", al "Florilor", al "Iosagului"). De la Halmagiu se ramifica o serie de drumuri comunale, care ne conduc in localitatile din jur asezate sub forma unui evantai peste intreaga depresiune a Halmagiului. Este vorba de localitatile: Banesti, Cristesti, Brusturi, Ionesti, Poenari, etc.

Virtual Halmagiu face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Halmagiu  a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


FastCounter by LinkExchange