Cetatea se compunea de fapt din doua elemente. Primul, cetatea interioara cu doua nivele, existenta pina astazi, are forma de patrat, la colturi fiind strajuita de patru bastioane circulare etajate, care permiteau actiunea eficace a artileriei si azi vazindu-se urmele unor deschizaturi adaptate pentru gurile de foc. Al doilea eIement situat in exterior, la distanta de citeva sute de metri forma braul de ziduri din piatra, tot in forma de patrat, cu bastioane la colturi. Din acestea nu ne-au ramas decit putine urme, intre care se remarca ramasitele bastionului dinspre Crisul Alb, situat in gradina scolii. Zidurile erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de a patra latura curgind Crisul Alb. Cucerita in 1658 din nou de turci, fapt relatat pentru importanta lui si de Miron Costin, acestia o stapinesc pina la sfirsitul secolului, cind este cucerita de catre trupele habsburgice. Dupa o scurta perioada de folosire de catre granicerii mureseni (1700 1745) cetatea este lasata in parasire, doar cea interioara fiind refacuta pe la1870, in mare masura deformata. In ultimii ani s-au investit sume serioase pentru consolidarea cladirii.
In aceasta perioada Ineul devine un irnportant centru economic, politic si cuItural. Aici era o resedinta episcopala ortodoxa (secolul XVI XVII). Tot aici era un puternic centru cultural romanesc, unde se pare ca se editau si carti.
Pe catea Republicii retin atentia mai multe monumente.
Biserica ortodoxa, datind din a doua jumatate a secolului al XIX-lea (1861 1864), detine o serie de obiecte ce provin din epoca in care orasul era resedinta arhiereasca. Biserica dispune de picturi valoroase in parte aduse aici de la alta biserica mai veche, azi demolata. Intre ele se remarca cele ale pictorului Gh. Bila (sec. XIX) fixate pe balustrada corului, ca si cele de pe iconostasul bogat ornamentat cu sculpturi aurite.
Monumentul lui Gheorghe Doja evoca participarea maselor populare din aceste parti la razboiul taranesc din 1514.
Centrul Ineului a fost martorul a numeroase evenimente importante din trecutul de lupta al poporului roman, legate de memorabilul an 1918, cind o numeroasa delegatie a fost trimisa la Adunarea de la Alba luIia din 1 Decembrie. Formata din 5 membri in frunte cu Ioan Suciu, delegatia cercului electoral Ineu a fost aleasa in cladirea ce se gasea pe locul actualului bloc de pe Calea Republicii nr. 47, alaturi de acestia participand la marea adunare inca cca 100 de ineoani. |
Virtual Ineu face parte din site-ul Virtual Arad County.
Virtual Ineu a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.