virtual_macea_title_1.gif (5596 bytes)

zbg149.jpg (14824 bytes)

Macea este renumita pentru cultura rosiilor, foarte gustoase si aspectuoase.

Pe plan istoric se poate mentiona ca locuitorii comunei au suportat o grea asuprire sociala si nationala in epoca feudalismului. Aceasta i-a determinat pe unii dintre ei, in 1784 sa plece in Moldova.

Dintre obiectivele turistice mai importante retin atentia biserica ortodoxa si castelul cu parcul din jur.

Biserica ortodoxa a fost construita initial in jurul anului 1700, avand la baza un plan in forma unei cruci bizantine. In zidurile groase s-au descoperit in 1968 caramizi cu monograma familiei nobiliare Cernovici, ctitorii bisericii. Ferestrele sunt mici, iar turnul construit probabil ulterior, in secolul al XVIII-lea, este legat de corpul principal al constructiei cu drugi grosi de fier forjat. Exteriorul este actualmente in stil baroc. Biserica dispune si de icoane vechi din sec. XVIII.

macea_castel_1.jpg (37289 bytes)Castelul Macea a fost construit in doua etape principale, acum avand in intregime forma literei "L". Prima parte, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe cu care ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Incepand cu 1956-1957, castelul, de proportii impunatoare, a fost restaurat.
macea_parc_dendrologic_1.jpg (42824 bytes)macea_parc_dendrologic_2.jpg (51413 bytes)macea_parc_dendrologic_3.jpg (59691 bytes) Un frumos parc inconjoara castelul pe o suprafata de 17 ha. Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, el reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici. Dintre acestia amintim doua exemplare din Ginka biloba, numit si "arborele pagodelor", originar din China de Est, opt exemplare diferite din Taxus baccata (Tisa), patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cinsprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, etc. Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, s.a., fiind totodata si un excelent loc de recreere. Intr-un colt al parcului se gaseste si monumentul si mormantul comun al generalilor I. Damjanics si E. Lahner din armata revolutionara maghiara, executati la Arad la 6 octombrie 1849 din ordinul habsburgilor.
macea_parc_busturi.jpg (47925 bytes)Luat in ingrijirea si folosinta Universitatii de Vest "Vasile Goldis", sub indrumarea directa a rectorului Aurel Ardelean, in parcul mai sus amintit a fost amenajata o frumoasa alee impodobita cu statuile unor importanti scriitori romani. In colaborare cu Israelul, aici se va amenaja un centru international de odihna si recreere.

Macea dispune si de un frumos strand cu apa termala.

Virtual Macea face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Macea a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


FastCounter by LinkExchange