virtual_pancota_title_1.gif (4340 bytes)

Blocuri de locuinte in Pancota - (c) Virtual Arad News, 1998

Pancota este un oras tanar, cu case noi, blocuri moderne, spital, o puternica retea comerciala, liceu, casa de cultura, biblioteca si multiple institutii caracteristice vietii urbane.

Vechea asezare Pancota a fost renumita pentru targurile si iarmaroacele sale inca din secolul al XVIII-lea fiind si un renumit centru mestesugaresc unde sistemul de breasla apare la inceputul secolului al XIX-lea.
Fabrica de mobila curbata "Pancotanas" - (c) Virtual Arad News, 1998

Langa gara CFR, dupa intrarea in oras se ridica Fabrica de mobila Pancotanas, cu o vechime de 80 de ani, modernizata si marita considerabil astazi. Produsele sale, diverse tipuri de mobila curbata, sunt foarte apreciate in tara si in strainatate.

Primaria din Pancota - (c) Virtual Arad News, 1998De istoria orasului se leaga o serie de evenimente. In centrul asezarii se afla vechiul castel Dietrich-Schulchovski de prin anul 1840, restaurat partial in ultimii ani. Construit in stil baroc, a fost cel mai reprezentativ castel baroc din judetul Arad. Trei aripi, una principala si doua secundare laterale, toate legate intre ele, compun corpul monumentului. Fatada aripii principale inspre strada T. Vladimirescu, este bogat ornamentata, remarcandu-se acoperisul executat din faianta colorata in forma de solzi. Interiorul castelului se remarca prin sali spatioase, intre care in primul rand sufrageria. O reala valoare artistica reprezinta usile din fier forjat si grilajele de la ferestre.

In spatele castelului se afla liceul din Pancota, care continua activitatea scolara romaneasca veche de peste doua secole, in acesta localitate.

Pe strada T. Vladimirescu, la numarul 57, se gaseste casa in care s-a nascut Gergely Csiky (1842-1891), autorul unor piese realiste ca "Proletarii", "Spartacus", etc.

La o distanta de 500 m de marginea orasului, in directia nord-est se inalta odinioara "Cetatea", o fortificatie feudala, probabil centru al unui cnezat romanesc din secolul al XIV-lea, amintita si de scriitorul Nicolae Horga-Popovici. Actualmente se pastreaza doar terasamentul si santurile, avand o axa de cca. 100 m. Pe la 1636 cetatea era deja distrusa ca urmarea a unui asediu, dupa cum au confirmat sapaturile arheologice efectuate la 1862.

Biserica romano-catolica din Pancota - (c) Virtual Arad News, 1998

Virtual Pancota face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Pancota a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


LE FastCounter