virtual_paulis_title_1.gif (4036 bytes)

Monumentul Eroilor de la Paulis - (c) Virtual Arad County, 1998 Apropiindu-ne de Paulis, trecem prin defileul Muresului si, ajungem la Canalul Matca, unde in septembrie 1944 "Detasamentul Paulis", in care forta principala o reprezenta Scoala de Subofiteri de la Radna (azi Lipova), a stavilit inaintarea trupelor fasciste. Acest detasament luptand cu o vitejie legendara a respins un inamic mult superior numericeste si foarte bine dotat cu mijloace tehnice de lupta. Pentru faptele lor de arme, luptatorii de la Paulis au fost citati in ordin de zi pe natiune. In cinstea lor s-a inalatat celebrul monument de la Paulis.

La Paulis, in centrul comunei, locul Primariei vechi aminteste de miscarile populare din 1873, la care a participat si marele scriitor Ioan Slavici, pe vremea aceea practicant de avocat la Arad. Abuzurile notarului din Paulis au culminat cu incercarea de a scoate limba romana din administratia comunala, care fusese introdusa cu peste 10 ani in urma, datorita luptei maselor din localitate.

Paulis este renumit si pentru vinurile sale, facand parte din podgoria Aradului. Terasele antropice cu vii se gasesc in nordul comunei, pe pantele Zarandului care coboara pina in marginea localitatii. Din centrul comunei, un drum lateral, ne conduce la stanga spre Minis si apoi spre Siria.

Virtual Paulis face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Paulis a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


LE FastCounter