virtual_sofronea_title_1.gif (6710 bytes)

sofronea_castel_1.jpg (43898 bytes)sofronea_castel_2.jpg (44875 bytes)La Sofronea, in apropierea garii, la 2 km de departare de sat, se afla un castel construit in 1889 in stil seccession si restaurat in 1968-1969. Castelul se compunedintr-un corp de cladire in partea centrala etajata, langa care se inalta un donjon de factura medievala imitand renumitul castel de la Hunedoara. In exterior, mai ales la fatada, castelul este bogat dantelat si prevazut cu o serie de iesinduri si turnulete, ca in arhitectura feudala. In interior castelul si-a mentinut forma initiala. Prin intrarea principala din corpul central se ajunge in sala de receptie, unde se remarca tavanul lucrat artistic, prevazut cu casete de lemn. La parter sufrageria, salonul si sala mare (10 x 7 m) sunt foarte spatioase si cu ornamentatie specifica. Merita atentie si scara care duce la etaj, ca si alte lucrari in lemn executate artistic.

In aceasta localitate a functionat si o importanta sectie a intreprinderii de industrializarea carnii din Arad.

In localitate, monumentul eroilor ridicat in amintirea evenimentelor din august si septembrie 1944, evoca eroismul armatei romane si al locuitorilor comunei care s-au alaturat cu entuziasmul armatei. Imediat dupa 23 august 1944, aici a fost capturat un trent-atelier hitlerist, iar in 13 septembrie 1944, o subunitate a Diviziei I cavalerie a luptat cu barbatie impotriva trupelor hitleriste si a celor hortyste. In randul eroilor care au luptat aici, a fost si tanarul voluntar in varsta de 15 ani, Virgil Iovanas, elev al Liceului industrial din Arad, care a platit cu viata fapta sa de vitejie. El este inmormantat in cimitirul din Curtici de unde era originar.

La iesirea din comuna, la numarul 88, intalnim hanul "Ciarda" care dateaza din sec. XVIII. Pana in 1856 aici a functionat o statie de postalion.

Virtual Sofronea face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Sofronea a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


FastCounter by LinkExchange