virtual_vladimirescu_title_1.gif (5217 bytes)

Comuna Vladimirescu, cunoscuta si sub numele de Glogovat, se numeste asa, potrivit legendei, dupa numele unui vestit haiduc din aceste parti, Glogov, care ar fi trait prin secolul al XVIII-lea.

Movilele din Vladimirescu - Virtual Arad County (c) 1998Asezarile umane din vatra comunei sunt insa mult mai vechi. La marginea estica, langa soseaua nationala, se intind in linie dreapta cele "cinci movile" care au atras atentia multor vizitatori si cercetatori. Pe cea mai apropiata sosea se gaseste o "Cavalerie" (Drumul Crucii) si o capela datand de la 1851. Referitor la originea acestor movile s-au emis mai multe ipoteze inca neconfirmate. Unii sustin ca ele sunt produse ale naturii, altii intrevad in ele morminte ale unor capetenii barbare (sec. III - X), puncte de semnalizare sau chiar fragmente din fortificatiile exterioare ale unei manastiri fortificate cu numele Bizere, datand din sec. XII-XIII. Cert este ca ele sunt amintite documentar in anul 1603, cu ocazia luptei sustinuter aici de Giorgio Basta, general al armatei habsburgice, impotriva turcilor.

In centrul comunei langa biserica romano-catolica parohiala se gasesc ruinele unei catedrale in stil romanic, care dateaza probabil din a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Biserica, construita din piatra slefuita, avea proportii impunatoare, avand un ax principal (intrarea - altarul), ce cca. 60 m. Ruinele descifreaza planul catedralei cu trei nave si doua turnuri.

Combinatul chimic "Archim" - Virtual Arad County (c) 1998La iesirea din comuna Vladimirescu, in stanga soselei nationale se afla amplasat, pe sute de hectare, Combinatul chimic "ARCHIM".

Comuna Vladimirescu are o linie de tramvai directa cu Municipiul Arad.

Virtual Vladimirescu face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Vladimirescu a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


LE FastCounter