virtual_bodrog_title_1.gif (8147 bytes)

Bodrogul Nou a devenit cunoscut mai ales ca urmare a existentei in apropiere a manastirii ortodoxe Hodos-Bodrog situata la nord de sat, una dintre cele mai vechi asezari monastice de pe intreg teritoriul Romaniei. Inceputurile manastirii se pierd in negura legendelor, care spun ca un bour, al carui cap pietrificat se pastreaza in biserica, ar fi gasit aici o icoana.

manastirea_hodos_bodrog.jpg (49033 bytes)Cercetarile istorice din ultimii ani confirma insa faptul ca manastirea este una din cele mai vechi asezaminte monastice de pe teritoriul Romaniei, primele date provenind din anul 1177. Partea cea mai veche a manastirii, care s-a pastrat pana azi, este biserica (nava si altarul) a carei vechime ajunge pana in secolul XIV-lea. Imaginea manastirii asa cum se infatisa ea pe la 1750 se poate vedea pe o stampa expusa in pridvorul bisericii.

In 1766 biserica a fost restaurata, ridicandu-se deasupra ei turla in stil baroc. Pridvorul a fost adaugat ulterior. In apropierea bisericii se ridica clopotnita, purtand pe frontispiciu stema familiei nobiliare ortodoxe Iacsici, ctitorii manastirii (sec. XV). Stema sculptata in piatra, de proportii considerabile, reprezinta doi viteji, unul calare, altul pe jos, avand in sabie capul unui turc invins in lupta. Celelalte cladiri ca staretia, chiliile calugarilor, gropnita episcopilor din Arad, etc, provin din sec. XIX-XX.

bodrog_iconostas.jpg (38064 bytes)Frescele bisericii, de factura bizantina, sunt capodopere ale artei feudale romanesti. Cele mai vechi, asezate in nava aproape de iconostas, par a proveni din a doua jumatate a secolului XVI-lea, sau prima jumatate a secolului urmator.Scenele biblice tradeaza iscusinta unui distins pictor ramas anonim.Interiorul complet pictat se mentine in conditii foarte bune. Iconostasul este opera sculptorului banatean I. Busuioc, remarcandu-se prin bogatia si finetea decorurilor.

In epoca stapanirii otomane (1552-1690) unii ierarhi din aceste parti isi fixeaza resedinta la aceasta manastire, semnalandu-se pe la 1651 prezenta mitropolitului Sofronie.

Interior Manastire Bodrog - (c) Virtual Arad County, 1998In muzeul manastirii se gasesc obiecte insemnate ale artei feudale romanesti: un disc, un pahar de argint (sec. XVI) etc. Biblioteca contine numeroase manuscrise, carti slavone (sec. XVI) si carti romanesti vechi, ca de exemplu "Indreptarea legii", tiparita la Govora in 1652 prin grija lui Matei Basarab, dovedind legaturile culturale permanente dintre romanii de pe ambii versanti ai Carpatilor.

Tot in aceasta manastire a iesit de sub condeiul lui Sevastian Tabacovici, una din primele piese romanesti, intitulata "Jertfa lui Avram" (1853), cunoscuta de istoricii literari abia in ultimul deceniu.

bodrog_manastire_interior_1_web.jpg (42692 bytes)

Virtual Bodrogul Nou face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Bodrogul Nou a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


FastCounter by LinkExchange