virtual_curtici_title_2.gif (5354 bytes)

Tanarul oras Curtici are un trecut istoric bogat, legat mai ales de lupta romanilor pentru drepturi sociale si nationale.

In piata din fata Consiliului popular, in iulie 1786 a avut loc o puternica miscare a iobagilor. La 24 septembrie 1861, adunarea populara a hotarat in unanimitate introducerea limbii romane ca "limba oficiala a comunei Curtici, in trebile si afacerile sale...".

gara_curtici.jpg (29614 bytes)Procesul de urbanizare a Curticiului a inceput dupa unirea Transilvaniei cu Romania (1918) cand, devenind unul dintre cele mai importante puncte de frontiera ale tarii, s-au construit gara spatioasa, atelierele de reparatii CFR, s.a.

In apropierea garii, pe sosea, la marginea estica a orasului, se ridica castelul Keszonyi datand din 1769, in arhitectura caruia predomina unele caracteristici ale barocului tarziu. Terasa, strajuita de coloane lucrate artistic, salonul, de forma circulara si scara de refugiu de sub castel, practicabila si astazi, sunt detalii arhitecturale deosebite. In castel se afla sediul Asociatiei Agricole din localitate, care obtine rezultate exceptionale pe plan national.

La Curtici se va infiinta prima Zona Libera din aceasta parte a tarii, cu frumoase perspective de dezvoltare industriala si urbanistica in viitorul imediat.

Tot aici functioneaza si un frumos strand cu apa termala, care incepand din 1999 va fi amenajat si pentru folosirea in timpul iernii.

Virtual Curtici face parte din site-ul Virtual Arad County.

Virtual Curtici a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.


LE FastCounter