Comuna Siria se mandreste cu bogate traditii istorice medievale. Localitatea, atestata documentar inca din secolul al XIV-lea, a fost resedinta unui cnezat sau voievodat. In secolul urmator devine resedinta unui vast domeniu, care cuprindea o mare parte din actualele judete Arad si Hunedoara. Acest urias domeniu a apartinut o vreme si lui Iancu de Hunedoara (1444-1445). In componenta domeniului intrau o serie de cnezate si voievodate romanesti ca: Araneag, Cladova, Capalna, Ciuci (azi Varfurile), Halmagiu, etc. Referitor la acest domeniu dispunem de unul dintre cele mai timpurii urbarii (1525), izvor extrem de pretios privind populatia si economia acestei regiuni.
Vioevozii si cnejii romani aveau un rol conducator in aceasta cetate. Astfel in 1440 documentele vorbesc despre un anumit voievod Stefan din Siria. In anii urmatori sunt amintiti voievozi din Araneag, Cladova, Capalna, Ciuci, Crisul Alb, Halmagiu si Ribita.
In a doua jumatate a secolului al XV-lea, cetatea a fost detinuta de Matei Corvin, fiind aici inchis si unchiul sau Mihail Salajanul. Pe la 1461-1464 cetatea ajunge in posesiunea familiei Bathory, devenind centru vestit al anarhiei feudale. Cetele nemesesti organizau deseori incursiuni pe domeniile invecinate, ca de exemplu cele din 1494 in Lipova si Covasant.
In 1514 cetatea este ocupata de cetele taranesti ale lui Gheorghe Doja. Spre mijlocul secolului al XVI-lea ea cade sub stapanirea otomana, fiind eliberata doar in 1595. In 1599-1600 fortareata gazduieste garnizoana lui Mihai Viteazul. In 1607 ajunge din nou sub stapanire otomana si ramane ocupata pana la 1693. Cetatea se mentine aproape intacta pana in 1784, cand va fi distrusa de trupele habsburgice, pentru a nu ajunge pe mana rasculatilor.
In imediata apropiere a cetatii se afla releul de televiziune care acopera o importanta zona a campiei de vest si care retransmite programele nationale de televiziune si mai multe posturi de radio. |
De pe dealul cetatii pornesc poteci turistice marcate in directia Beredeului, Casoaiei si in directia nordica catre Valea Araneagului.
Tot in castelul Bohus se gaseste si o expozitie permanenta consacrata compozitorului Emil Montia (1887-1965). Nascut la Sicula, cea mai mare parte a vietii sale a petrecut-o in comuna Siria, traind in casa din strada Spiru Haret nr. 130. Expozitia prezinta o serie de exponate care oglindesc viata si prodigioasa lui activitate muzicala, inspirata din nesecatul izvor al creatiei populare. Se poate vedea aici mobilierul camerei de lucru, pianul si violoncelul compozitorului, ca si diferite editii ale principalelor sale lucrari: "Fata de la Cozia", "Cercel", "Mostenitorul", "La fantana cu galeata", etc.
Castelul este incadrat de trei monumente artistice: bustul lui Ioan Slavici (1848-1925), executat de Ioan Tolan, bustul lui Mihai Eminescu (1850-1889), de acelasi sculptor si statuia lui Ion Russu-Sirianu (1864-1909), opera sculptorului C. Balacescu.
La o mica distanta de castel se ridica monumentul Antoniei Bohus, ce s-a facut cunoscuta datorita sprijinirii revolutionarilor inchisi dupa 1849, printre care si Eftimie Murgu, si activitatii duse pentru emanciparea femeilor.
Pe strada Vasile Alecsandri la numarul 6 gasim ruinele medievale. Ele pastreaza zidurile unei capele construite in stil romantic de tranzitie. De proportii impunatoare, zidurile de piatra slefuita, strajuite in anumite locuri de contraforturi, ating in unele parti inaltimea de 8-10 m.
Virtual Siria face parte din site-ul Virtual Arad County.
Virtual Siria a fost creat de Gheorghe Puterity si Draghi Puterity.